Tjeckien

Jag fortsätter idag med att berätta om varje lands bidrag. Tjeckien har fått startnummer 2.

Tjeckiens eurovisionshistoria:

Tjeckien 2007: Mala Dama - Kabát, Plats 28 (semifinalen) 1poäng

Tjeckien 2008: Have Some Fun - Tereza Kerndlová, Plats 18 (semifinalen) 9poäng

Tjeckien debuterade 2007. De har inte varit i närheten av en final än så länge. 2007 kom de sist och 2008 näst sist. Ingen lyckad tid i Eurovisionen än så länge.

I år representeras Tjeckien av hiphopgruppen Gipsy.cz. De slog i genom 2007 då de spelade på en festival i södra England. Deras låtar är ofta skrivna av dem själva och rappas oftast i språken Romani och Engelska, liksom årets bidrag.

Låten är skriven av sångaren i bandet, Gipsy. Han är debutant i Eurovisionssammanhang. Låten är något väldigt udda inom Eurovisionssammanhang. Den enda man kanske kan jämföra låten med är Israels låt från 2007, Push The Button, som inte ens var nära att gå till final.

Startnummer 2 i en semifinal var inget vidare tills förra året då både Israel och Sverige, som hade startnumret då, gick vidare till finalen. Innan dess hade Israel startnumret 2007 (24:e plats), Bulgarien 2006 (17:e plats), Litauen 2005 (25:e plats, sist) och Vitryssland 2004 (19:e plats). Detta då i semifinalen. Statistik för semifinaler och finaler skiljs åt.

På många Eurovisionshemsidor ligger Tjeckien inte alls bra till. På nästan alla hemsidorna ligger de bland de fem sista. Enligt schlagertyckarna ligger alltså Tjeckien inte alls bra till för att gå vidare. Det mesta pekar på enligt dem att Tjeckien får en lika bra placering som föregående år.

braodds.com kan man jämföra vad bettingbolagen tror. I genomsnitt ger Tjeckien 281 gånger pengarna för en vinst. Det är väldigt höga odds.

Jag tror inte att Tjeckien tar sig till final. Skämtbidragen förra året lyckades inte alls och i mitt tycke är detta inte på allvar. Om det är nån som inte tycker att Tjeckien tar tävlingen med en nypa salt kommentera gärna. Tjeckiens låt är i mitt tycke en av de sämsta i år och har ingenting i finalen att göra. 

Montenegro

Jag hade tänkt presentera varje lands bidrag och jag kommer försöka presentera ett land varje dag. Först ut år Montenegro som fick startnummer 1 i semifinal 1.

Montenegros Eurovisionshistoria:

Montenegro 2007: Ajde Kroci - Stevan Faddy, Plats 23 (semifinalen) 33poäng

Montenegro 2008: Zauvijek Volim Te - Stefan Filipovic, Plats 14 (semifinal 1) 23poäng

Montenegro debuterade 2007 som egen nation. De har också tävlat som en del av Serbien-Montenegro och Jugoslavien. De har inte varit i final än som egen nation.

Årets sångerska heter Andrea Demirovic. Hon är 23 år, sångerska och student. Hon läser musikpedagogik. Hennes första album släpptes år 2006 och nästa album släpps senare i år. Hon har tävlat i nationella finaler tidigare år men utan att vinna.

Låtskrivarna är veteraner men under andra namn. Varför vet jag faktiskt inte. Det är såklart Ralph Siegel och Bernd Meinunger. De har skrivit många tyska bidrag till Eurovision Song Contest men också bidrag till Luxemburg och Schweiz. Nu prövar de för Montenegro.

Andrea är den första kvinnliga solisten att tävla för Montenegro. De prövar med något hela annat i år eftersom de föregående resultaten inte var lyckade. Schlagerdisco med en upprepande refräng. Det kan kanske lyckas. 

Montenegro får inleda semifinal 1 för andra året i rad. Island lyckades ta sig vidare som startnummer 1 förra året i semifinal 2, likaså gjorde Bulgarien och Armenien tidigare år.

På många Eurovisionshemsidor ligger Montenegro rätt bra till för att gå vidare till finalen. Omröstningarna är inte avgjorda än men Montenegro ligger på avancemangplats hittills, med de kommer i så fall inte lyckas så bra i finalen.

braodds.com kan man jämföra vad bettingbolagen tror. I genomsnitt ger Montenegro 24.00 gånger pengarna ungefär vilket är rätt låga odds.

Själv tror jag inte Montenegro lyckas ta sig till final. Deras startnummer gör att låten glöms bort bland allt annat som finns i semifinalen. Låten sticker inte ut heller, och den följer förra årets trend där snygga tjejer sjunger schlagerdisco. Jag tror tittarna vill se något nytt i år.


Ingen lördag utan Melodifestival!

Det gått två lördagar sen finalen av Melodifestivalen var. Numera får man nöja sig med att titta på Robinson för att bli underhållen, på tv4 med tre jobbiga reklambreak. 

Det finns inget program i Sverige som Melodifestivalen. Det bjuder på underhållning, humor, musik, tävling och det är folket som bestämmer. 

Idol skulle kunna vara det enda programmet som har allt detta. Men Idol har också tråkig programledare, dåliga humorinslag, covermusik och tre långa reklambreak + en paus för nyheter. Det har inte Melodifestivalen.

Vad finns det nu att göra tills Eurovision Song Contest börjar? Jo, massvis! 

Den 20/4 börjar inför-programmen att sändas i SVT1. Det blir precis som förra året, men med lite nya profiler. Fem panelmedlemmar diskuterar låtarna och sätter ett betyg mellan 0-5. En kanonkoncept tycker jag! Jag har inte sett många andra länders införprogram. Det enda är faktiskt Norges inför-program från 2008, inte alls roligt att titta på... 

Tyvärr känns det som att panelmedlemmarna inte är lika roliga i år. Förra året var det ju Shirley, Thomas Järvheden, Lena Ph, Babben och Thomas Lundin. Thomas Lundin kommer tillbaka i år (han har varit panelmedlem sen 2004) men med andra profiler. De andra är artister som tidigare varit med i Melodifestivalen, men inga stora stjärnor med ett undantag, Charlotte Perrelli. Hon har också varit medlem i panelen tidigare, 2005 och 2007. De andra artisterna som ska få tycka till är Christer Lindarw, Petra Nielsen och Marie Serneholt. Känns inte lika roligt som förra året, men jag hoppas jag har fel.

På nätet finns det också roliga grejer att göra. På escnation.com har den klassiska simulatorn släppts. Där kan du ställa in hur du vill att det ska gå, vad oddsen säger att det ska gå, eller helt blandat. Utifrån det fixar simulatorn ett resultat. Helt fantastiskt egentligen. Vill också kunna göra en sån. Du hittar simulatorn här. Om du inte kommer till simulatorn direkt kan du klicka dig vidare längst ner till vänster.

Många hemsidor har också egna omröstningar där alla får rösta på hur man tycker att det ska gå. Jag tänkte göra en analys av alla hemsidor men gör det i ett nytt inlägg lite senare.

Svt har släppt alla länders förhandsvideos på sin hemsida. Ni kan se dem här.

Sen funderar jag på att byta namn på bloggen. Har ni något förslag? Jag tycker schlagerkungen eller schlagerprinsen låter snyggt men också lite taget. Vad tycker ni?

Snart ska jag försöka gå lite närmre in på varje lands bidrag så ni kan få lite mer information om artisterna, vad de gjort tidigare osv.

Det var allt från min sida för den här gången. Hörs snart igen.


Årets Eurovision-bidrag, hur bra är dem? Vilka går vidare?

Nu hade jag tänkt redovisa vad jag tycker om varje land i årets Eurovision Song Contest och hur jag tror det kommer gå.

Semifinal 1

1. Montenegro - Just Get Out Of My Life

Montenegro får inleda den första semifinalen i år, de gjorde det förra året också. Då misslyckades de gå vidare till finalen. I år är de närmre än förra året. Låten fortsätter på samma tema som många länder hade förra året, en tjej som sjunger schlagerdisco. Det bästa Montenegro någonsin skickat faktiskt, men deras tidigare bidrag har inte varit någon höjdare.

Betyg: ***

2. Tjeckien - Aven Romale

Tjeckien har fått startnummer 2 som Sverige hade förra året. Här fattar jag faktiskt ingenting. Jag kan inte ens sätta en genre på låten. Tjeckien har inte kommit på hur man skriver låtar, de kom sist i semifinalen när de debuterade 2007 och förra året kom de näst sist i sin semifinal. Jag skulle chansa att de inte kommer speciellt mycket högre detta året.

Betyg: -

3. Belgien - Copycat

I år var det den franska delen av Belgien som fick välja låt. Då blev det som vanligt internt. De valde en elviskopia som sjunger låten Copycat. Det finns nog många som gillar sån här musik. Men jag är inte uppvuxen med Elvis och därför tycker jag inte detta är super. Låten har ett jättestarkt intro men dör ut på slutet. Belgien har inte varit i final på fem år och jag tror inte detta räcker till en nu finalplats.

Betyg: ***

4. Vitryssland - Eyes That Never Lie

Förra året försökte de göra en likadan låt som deras succé Work Your Magic. Det gick inte bra. Nu försöker de göra en till kopia av låten och de lyckas inte i år heller. Jag tycker att han sjunger bra, förutom när han får en tupp i halsen i mitten av låten. Vitryssland kommer nog få en hel del grannlandsröster men jag skulle bli förvånad om nåt annat land röstar på detta. Ingen finalplats!

Betyg: *

5. Sverige - La Voix

Jag tycker att detta är jättebra! Är ni förvånade? På en del eurovisionssajter är kommentarerna om Sveriges låt blandade, antingen älskar de den eller så hatar de den. En del kallar den för Hero i operaversion osv. Vi får vara glada att det inte blir några dueller i Eurovision Song Contest. Vi har varit i varje final sen 1976, någon ska bli den första att missa den... blir det i år? Hoppas inte det.

Betyg: *****

6. Armenien - Jan Jan    

Jag har aldrig varit förtjust i Armeniens bidrag. Jag tyckte inte ens om förra årets favoriserade låt Qele Qele. I år är det nåt annat och jag tycker bara att detta är lustigt. För det första kan jag inte få fram någon ålder på dem, de sjunger med någon lustig teknik som vi svenskar inte är vana vid och låten är jättetråkig. Det bor många armenier ute i Europa, och det sägs att det är tack vare dem det gått så bra för Armenien. Räddar de Armenien till finalplats i år? Hoppas inte det.

Betyg: *

7. Andorra - La Teva Decisió

Andorra har varit värda en finalplats två år i rad nu men misslyckats att ta sig vidare. Jag har en liten känsla av att det blir samma sak i år. De skickar danskan Susanna Georgi som vi känner igen från gruppen Me & My. Låten är någon slags pop/rock grej på katalanska. Jag tycker om den här men den är lite anonym och den lyfter inte någon gång.

Betyg: ***

8. Schweiz - The Heighest Heights

Schweiz har satsat starkt sen 2005 att skicka bra bidrag. Men tyvärr har de inte varit i final de senaste två åren, pga av dåliga liveframträden. Vi har inte sett något liveframträde än så länge. Men låten kan vi ändå bedöma och den är jättebra! Jag tycker absolut att den är likvärdig med Sverige. Det andas nutid blandat med 80-tal, påminner om Melody Club och låten "Human" med The Killers. Jag hoppas och tror att Schweiz äntligen går vidare till finalen.

Betyg: *****

9. Turkiet - Düm Tek Tek

Turkiet går tillbaka till deras traditionella rytmer blandat med modern musik. Däremot sägs det att Jennifer Lopez look-a-like inte sjunger så bra live. Hon mimar nämligen bara på videon. Hon är storfavorit att gå vidare, men om hon inte sjunger bra kan hon självfallet floppa.

Betyg: ***

10. Israel - There Must Be Another Way

Israels låt måste alltid innehålla hebreiska och det gör den i år, också arabiska och engelska. Detta är intetsägande tycker jag, jag gillar versen men det hjälper inte. Tråkigt rent ut sagt, tråkigt, tråkigt, tråkigt! Borde inte gå vidare till finalen.

Betyg: *

11. Bulgarien - Illusion

Okej, jag tycker vi leker en tävling. Vi ska räkna hur många toner han tar som INTE är falska. Den som samlar ihop flest toner anses vara den mest tondöva. Det är den här operan som ska konkurrera med Malena Ernman. Jag tycker inte det är nåt snack om saken vem som är bäst. Den är lite catchig på vissa ställen, men jag tänker bara på hans sång. Hemsk!

Betyg: -

12. Island - Is It True?

Island skickar nåt helt annorlunda jämfört med vad de brukar skicka. De brukar ju skicka gladpop oftast, förutom 2004 då Jonsi sjöng Heaven helt fantastiskt men placerade sig långt ner. Man måste lyssna på den här några gånger innan den sätter sig, men när den väl gör det är den fantastisk. Om man lyssnar på den när man är lite nedstämd är den super!

Betyg: ****

13. Makedonien - Nesto Sto Ke Ostane

Makedonien är alltid på gränsen till att gå vidare till finalen och det blir nog likadant i år igen. Men jag hoppas inte de är på rätt sida. Den här rocklåten är intetsägande och tråkig. Sen har jag svårt att få fram en ålder på han som sjunger och jag irriterar mig på att han inte tittar in i kameran en enda gång! Det är ju för oss du sjunger!

Betyg: *

14. Rumänien - The Balkan Girls

Vilken låt är den här plagiat av, när hon sjunger "For crowd delight, we´ll shine all night"? Jag irriterar mig på att jag inte kommer på vilken det är. Men det här är en dålig version av Elena Paparizou och Kalomira. Det är stor chans att den går vidare i och för sig, men jag håller tummarna för att den inte gör det. Intetsägande låt!

Betyg: *

15. Finland - Lose Control

Detta är fortsättningen på Islands framgång förra året med Euroband. Jag tycker det är självklart att Waldo´s People ska gå till finalen, något annat vore väldigt lustigt. Hon som sjunger i refrängen sjunger jättebra, kanske i en för hög tonart men hon klarar av den i alla fall. Finland till final! Finland till final!

Betyg: ****

16. Portugal - Todas As Ruas Do Amor

Efter att det knappt varit några ballader i första semifinalen, avslutas tävlingen med tre ballader. Det känns som att Portugal fått ett litet uppsving efter deras framgång med Senhora Do Mar förra året och de var nära på att gå vidare med Danca Comigo 2007. Den här har självklart chansen att gå vidare men eftersom det kommer två ballader strax därefter tror jag att den här får tufft, de andra två är också bättre än denna. Mysig låt ändå, men jag kan inte sjunga mycket från låten.

Betyg: ***

17. Malta - What If We

Chiara tävlar för tredje gången för Malta och hon vill nog fortsätta sin framgång i den här tävlingen. Hon kom 3:a 1998 och 2:a 2005. Men den här låten är inte lika bra som t ex Angel. Men Chiaras charm och röst ska hjälpa Malta till en final igen. De har ju inte varit där sen 2006 då de kom på sista plats.

Betyg: ****

18. Bosnien-Hercegovina - Bistra Voda

Jag skulle bli väldigt förvånad om Bosnien inte kommer på topp 3 i den här semifinalen. Den är inte lika bra som Lejla men Bistra Voda har en väldigt stark refräng och den andas nåt mystiskt som gör att man måste fortsätta titta. Sångaren i gruppen Regina har också en bra röst. Det här borde vara ex-jugoslavländernas favorit för i år.

Betyg: ****

Till final:
Sverige
Armenien
Schweiz
Turkiet
Island
Rumänien
Finland
Portugal
Malta
Bosnien

Jag tror det blir de länderna som går vidare till finalen. Jag tror den nordiska trenden fortsätter i första semifinalen.

Semifinal 2

1. Kroatien - Lijepa Tena
 
Det här är inte min musiksmak överhuvudtaget och jag tror inte att någon som är svensk heller tycker det, om man inte har väldigt nära rötter med ex-jugoslavländerna. Tyvärr tror jag att den har en liten chans att gå vidare för låten andas adriaten på riktigt, och man lyssnar på sån här musik i t ex Slovenien och Serbien som tävlar i den här semifinalen. Men hoppas ändå att de lyssnar på hans sångröst... BLÄ!

Betyg: -

2. Irland - Et Cetera

Förra året var Irland årets kalkon, i år är de inte alls det. De skickar en schlagerversion av Pink och tack och lov så är det inte en ballad. Låtskrivarna är svenska och de skrev också låten som kom tvåa i Danmark, Someday, som jag tyckte skulle vinna i Danmark. Den här låten är inte lika bra men ändå en av de bättre Irland skickat på länge.

Betyg: ****

3. Lettland - Probka

Lettland har haft tur om man kan säga så. De två senaste åren har de skickat skitlåtar rent ut sagt och i år gör de det igen. De har lyckats kvala till finalen de senaste två åren också men det gör de väl inte i år, trots att Estland, Litauen och Irland tävlar i samma semifinal. De brukar rösta på Lettland. Nä, tråkigt och dåligt!

Betyg: -

4. Serbien - Cipela

Det verkar som att Serbien har fattat att Europa är trötta på ballader, det här är nåt helt annat. Jag tycker inte om detta speciellt men jag tror ändå att den blir farlig. Finalplats? Självklart, jag får ju inte ur refrängen från min skalle. Alla länder som tycker om dragsspelsmusik älskar detta också.

Betyg: **

5. Polen - I Don´t Wanna Leave

Det verkar som att någon polack har lyssnat på Empty Room och älskat den. Om man tittar på videon känns Polen som en vinnare faktiskt, men live sjunger hon inte speciellt bra och framförallt på dålig engelska. Men jag älskar låten, trots att det plagiat av någon låt, vilken är det, jag kommer inte på det?

Betyg: ***

6. Norge - Fairytale

Norge blir livsfarliga i år, ska de sno alla nordiska röster så att Sverige inte tar en enda tolva i år som det blev när Finland vann? Mycket talar för att det kommer bli så. Killen som sjunger har en stark karisma, låten är fantastisk och scenshowen är väldigt bra. Allt det gör att man glömmer bort att killen inte sjunger speciellt bra. Bra gjort Norge!

Betyg: *****

7. Cypern - Firefly

Svensk press har jämfört henne med Molly Sandén, det tycker jag Molly ska ta som en kränkning nästan. Den här låten är väldigt väldigt tråkig, och sångerskan lyfter inte låten nånting utan snarare tvärtom. Jag tycker att det låter falskt också. Nja... tveksamt om detta räcker till en final. Grekland tävlar i samma final och Cypern kan räkna med en tolva i alla fall.

Betyg: *

8. Slovakien - Let' Tmou

Slovakien gör come back i år efter 11 års frånvaro och det är alltid roligt men återseenden. Men då ska det helst vara men en bra låt. Detta är ju jättetråkigt också. Jag kan inte sjunga någonting på den här låten och det är inte för att den är svår utan för att jag tänker på massa annat under tiden. Slovakien känns chanslösa i år.

Betyg: -

9. Danmark - Believe Again

Jag tycker om alla de nordiska ländernas låtar i år, vilket inte är vanligt. Det finns ju alltid nån som inte är bra. Men Danmark skickade ändå fel låt. Jag tycker att Someday med Hera Björk skulle vunnit. Men man kan inte få allt. Niels Brinck heter han som sjunger och han har fått sin låt skriven av bland annat Ronan Keating. Jag tror faktiskt att Ronan hade gjort låten mycket bättre än Niels. Det låter faktiskt lite falskt när han tar i, men ändå en bra låt.

Betyg: ****

10. Slovenien - Love Symphony

Låten har ett coolt intro av introt om ni fattar vad jag menar. Introt på låten är över en minut långt, det är alldeles för mycket tycker jag. Jag har ändå en känsla faktiskt att detta kan ta sig till finalen trots att när sångerskan väl börjar sjunga blir det väldigt skrikigt.

Betyg: **

11. Ungern - Dance With Me

I schlagervärlden kan man jämföra detta med Bosniens låt från 2004, In The Disco. Ungern skickar nämligen mörk disco fast ändå med en glad refrängen. Men vad är det för dans de dansar i första refrängen? Den hör ju inte alls ihop med resten av låten.

Betyg: ***

12. Azerbajdzjan - Always

Åh Arash, varför tävlar du inte med den här låten för Sverige? Den har ju sån vinst varning så det inte är sant. När man börjar lyssna på låten känner man att det här är vinnaren tills sista refrängen. Den lyfter ju inte där. Det var väldigt synd eller kanske det är bra. Vill vi åka till Azerbajdzjan nästa år?

Betyg: ****

13. Grekland - This Is Our Night

Ja, Sakis starkaste sida är väl inte att mima. Men efter sin tredje plats 2004 med Shake It har han nog många fans ute i Europa. Låten andas också mycket Eurovision vilket är bra för tävlingen. Men låten är ändå långt ifrån den bästa. Jag tror till slut att Grekland får en topplacering i år igen. Det skulle förvåna om mig de inte kommer på topp 5.

Betyg: ***


14. Lithuania - Love

Litauen visar i år att man fortfarande tillhör de sämsta på att göra musik. Litauen hade sämst låt 2007 och 2008 tycker jag. År 2006 skickade de We Are The Winners, vad är det för kvalité på deras låtar egentligen? Detta är ju för tråkigt. Litauens svar på Dima Bilan kan ju liksom inte bli någon hit.

Betyg: -

15. Moldavien - Hora Din Moldova

Moldavien brukar få höga poäng från Rumänien och Portugal, nu när inget av länderna tävlar i semifinal 2 skulle man kunna tro att Moldavien får tufft att ta sig vidare. Men tyvärr tror jag inte att det blir så för låten sätter sig i skallen och jag tror länder som Ryssland älskar detta.

Betyg: *

16. Albanien - Carry Me In Your Dreams (Albansk version)

Albansk disco är inget vi har hört tidigare i Eurovisionen och jag tycker faktiskt att detta är rätt bra. Jag tycker om de instrumentala partierna i låten. Däremot sjunger sångerskan falskt ibland och refrängen är lite mystisk på nåt sätt. Albanien kanske kan komma till finalen för andra året i rad.

Betyg: ***

17. Ukraina - Be My Valentine   

Nu har Ukraina haft tre topplaceringar i rad med låtar som jag egentligen inte tycker så mycket om. Jag hoppas inte att de lyckas i år igen. Detta är dåligt. Fattar ni det? Detta är inte bra. Men ändå lyckas jag nynna lite på refrängen ibland. Men jag håller tummarna för att Ukraina inte kommer högt upp i år.

Betyg: *

18. Estland - Rändajad

Det ser ut som att sångerskan har fått låna BWOs peruker från i år fast med lite löshår då. Låten känns exotisk på nåt sätt och mystisk fast på ett positivt sätt. Jag tänker på Enya (heter de så?) när jag hör låten. Är förresten etnovågen på väg tillbaka? Det tycker inte jag om i så fall, jag som gillar schlagerdisco. Tyvärr kan jag inte få fram någon bra refräng på låten, därför sjunker betyget lite grann.

Betyg: ***

19. Nederländerna - Shine

Jag är jätteglad att Nederländerna får gå ut sist i semifinalen för då ökar deras chanser att gå vidare till finalen. Jag är ju en av få som älskar den här låten. Den har en bra refräng och starka körer. Jag stör mig faktiskt inte på gubbar i silverfärgade kostymer. Bara de sjunger bra, vilket de gör. GO HOLLAND!

Betyg: *****

Till final:
Serbien
Norge
Danmark
Slovenien
Azerbajdzjan
Grekland
Moldavien
Albanien
Ukraina
Estland

Tyvärr räcker det inte att starta sist för Nederländerna. Jag tror många tycker att den är tråkig. Men jag satte Danmark på en finalplats vilket jag är lite förvånad över själv. De kan ta juryplatsen nämligen.

Finalklara länder:

3. Frankrike - Et S'il Fallait Le Faire

Det är många som pratar om Frankrike i år som ett land att räkna med. Men det tror inte jag. Jag tycker detta är tråkigt och jag hittar ingen bra melodislinga. Sen är det lite hemskt att se en så gammal kvinna ligga och kråma sig i underkläder inför hela Europa. Jag tror många kommer bli besvikna över Frankrikes placering i år.


Betyg: *


10. Ryssland - Mamo

Nämen Ryssland, vad är detta? Det låter ju inte bra, ser inte bra ut och jag skrattar faktiskt när hon går ner på knäna för att skrika lite extra på slutet. För vi fattar ju inte vad den handlar om, jo nåt om nån mamma. Jag hoppas faktiskt att detta blir nedgången för Rysslands framgångar de senaste åren. För jag vill ju att nya länder ska komma till toppen.

Betyg: -


17. Tyskland - Miss Kiss Kiss Bang

Vilken dålig publik måste jag säga, för ni tyskar, det ni skickar i år är faktiskt bra. Och jag hoppas inte att han ändrar allt och börjar sjunga på tyska eller gör om sig till fyra falsksjungande tjejer. Nej, det här är ju ingen tysk, jag vet inte ens om han kan någon tyska. Men sjunga tycker jag att han kan. I sista refrängen kan man lätt sjunga med.

Betyg: ****

23. Storbritannien - My Time

Jade kan sjunga! Jade kan sjunga! Och hon gör det bra också! Det är faktiskt det bästa Storbritannien skickat på ett bra tag, trots att låtskrivaren Andrew Lloyd Webber har gjort många bättre låtar (vad jag hört i alla fall, är inte så mycket för musikaler). Jag tror att Storbritannien blir något att räkna med i år. 

Betyg: ****

25. Spanien - La Noche Es Para Mi

Spanien skickar något bra i år känns det som. Det här kan bli farligt. Det är vad jag tänker i alla fall när jag hör introt. De instrumentala partierna är jättebra och det känns väldigt spanskt, vilket är bra. Men den här refrängen... den är ju tråkig alltså. Men snygg tjej som sjunger bra kan i alla lyfta Spanien till en placering de inte varit på de senaste fem åren.

Betyg: ***

Det var alla låtarna för i år. Jag vågar inte tippa någon vinnare än så länge, men jag kan säga att Turkiet, Norge, Azerbajdzjan, Grekland och Bosnien kommer högt i år. Ska bli spännande att se om jag får rätt och framförallt om det går bra för Sverige. En topp tio placering vore ju roligt.  

Nu finns det betyg till alla låtarna. Tack för kommentaren Schlagerpinglan.


Startnummer 5, bra eller dåligt?

Nu ska vi se om startnummer 5 är bra för Sverige statistiskt sett.

Vi har haft startnumret endast en gång tidigare nämligen 1958 då Alice Babs sjöng "Lilla Stjärna". Då slutade vi 4/10. Om 18 länder hade varit med och tävlat då (18 länder tävlar i Sveriges semfinal) hade vi kommit på plats 7 ungefär, vilket hade lett till finalplats. Hänger ni med hur jag tänker? Kommentera annars.

6 semifinaler har gått av stapeln sen dem infördes 2004. Här nedan ser ni vilka det var som hade startnummer 5 och vilken placering de kom på.

2004: Israel, 11:e plats (ingen final)
2005: Lettland, 10:e plats (final)
2006: Vitryssland, 22:a plats (ingen final)
2007: Island, 13:e plats (ingen final)
2008: Semifinal 1: San Marino, 19:e plats, sist (ingen final)
2008: Semifinal 2: Litauen, 16:e plats (ingen final)

På så sätt ser det ju inte jättebra ut för Sverige.

Vi kan också titta på vilka länder som haft startnummer 5 i finalen sen 2004 och se hur det gått för dem.

2004: Serbien-Montenegro, 2:a plats
2005: Norge, 9:e plats
2006: Norge, 14:e plats
2007: Finland, 17:e plats
2008: Armenien, 4:e plats

Där ser det lite bättre ut i alla fall.

Två gånger har startnummer 5 varit ett segrande bidrag, 1959 (Nederländerna) och 1995 (Norge).

Fem gånger har startnummer 5 kommit på sista plats, 1957 (Österrike), 1963 (Norge), 1965 (Tyskland), 1998 (Schweiz) och 2008 Semifinal 1 (San Marino).

Det var statistik. Det brukar inte gå så bra för länder som har ungefär likadana låtar och uppträder innan varandra. Vi ska se de länder som uppträder precis innan och efter Sverige.

2. Tjeckien (Ett galet bidrag som har inget som Sverige har)
3. Belgien (Elviskopia)
4. Vitryssland (Vitrysk rock som de skickade förra året och misslyckades med)
5. Sverige
6. Armenien (Tjejduo som sjunger armensk pop)
7. Andorra (Dansk sångerska som sjunger pop/rock på katalanska)
8. Schweiz (Poplåt som påminner om Melody Club och The Killers)

Där ser det rätt bra ut, det finns varken någon opera eller någon disco.

Slutsats: När Sverige hade startnumret gick det väldigt bra. Däremot har startnumret inte haft någon lyckad period i de senaste semifinalerna, endast Lettland har tagit sig vidare med fyra poängs mariginal. Med startnummer fem har man kommit sist fler gånger än vunnit. Men låtarna som är runt omkring Sverige påminner inte om Sverige och det gör att vi sticker ut.
Med andra ord: Om Malena gör ett starkt uppträde kommer vi troligast gå vidare till finalen.


16 mars, 2 månader kvar till finalen, val av startnummer!

Idag lottades vilka startnummer varje land ska få i sina semfinaler och de finalklara länderna fick också sina startnummer i finalen. Röstningsordningen som kommer vara sen i finalen lottades också.

Sverige fick startnummer 5 i sin semifinal. Jag återkommer senare med statistik om vårt startnummer.

Tre länder i varje semifinal fick välja sitt startnummer själva och jag har skrivit inom parentes vilka det var.

Semifinal 1

1. Montenegro
2. Tjeckien
3. Belgien
4. Vitryssland
5. Sverige
6. Armenien
7. Andorra
8. Schweiz
9. Turkiet
10. Israel
11. Bulgarien (eget val)
12. Island
13. Makedonien
14. Rumänien
15. Finland
16. Portugal (eget val)
17. Malta (eget val)
18. Bosnien-Hercegovina

Semifinal 2

1. Kroatien
2. Irland
3. Lettland
4. Serbien
5. Polen
6. Norge
7. Cypern
8. Slovakien
9. Danmark
10. Slovenien
11. Ungern
12. Azerbajdzjan
13. Grekland
14. Litauen
15. Moldavien
16. Albanien
17. Ukraina (eget val)
18. Estland (eget val)
19. Nederländerna (eget val)

Som ni ser vill varje land gå ut sent, eftersom statistik visar att ju senare startnummer man har, desto högre upp kommer man i resultatlistan.

De fem finalklara länderna fick också sina startnummer klara idag. Ett land fick välja själv vilket startnummer de ville ha, resten lottades.

3. Frankrike
10. Ryssland
17. Tyskland
23. Storbritannien
25. Spanien (eget val)

Man lottar också om vilken ordning länderna kommer rösta i finalen. Här får inga länder välja vilket nummer de vill ha.

1. Spanien
2. Belgien
3. Vitryssland
4. Malta
5. Tyskland
6. Tjeckien
7. Sverige
8. Island
9. Frankrike
10. Israel
11. Ryssland
12. Lettland
13. Montenegro
14. Andorra
15. Finland
16. Schweiz
17. Norge
18. Bulgarien
19. Litauen
20. Storbritannien
21. Makedonien
22. Slovakien
23. Grekland
24. Bosnien-Hercegovina
25. Ukraina
26. Turkiet
27. Albanien
28. Serbien
29. Cypern
30. Polen
31. Nederländerna
32. Estland
33. Kroatien
34. Portugal
35. Rumänien
36. Irland
37. Danmark
38. Moldavien
39. Slovenien
40. Armenien
41. Ungern
42. Azerbajdzjan

Utvärdering om Sveriges startnummer, andra länders startnummer, ländernas olika bidrag och vilka länder som har störst chans att gå vidare kommer senare.


Dagen efter den stora dagen

Nu är det söndagen efter Melodifestivalen och jag har kunnat smälta resultatet från igår.

Det känns som att alla presterade vad de kunde igår och ingen misslyckades med sitt uppträde. Självklart var det några som misslyckades i röstningen men om det finns 5-6 stycken som har chansen att vinna. 

Vann rätt låt då?

Ja, det tycker jag faktiskt. Det tyckte jag inte igår, men jag fattar nu att vi kommer sticka ut från mängden med Malenas operasång. Bulgarien skickar ju också operasång i år, men det är många skillnader mellan dem. Den största är väl deras röster. Bulgariens sångare prickar inte en enda ton under den sista minuten. 

Hur kommer det gå i Moskva?

Ja, visst hoppas man på vinst men man måste också vara realistisk. Men jag tror i alla fall på en finalplats för Malena och jag hoppas att vi i år tar den utan att behöva juryplatsen. Väl i finalen kan det ju verkligen gå hursomhelst, eftersom det är en jury som har halva makten. Jag har verkligen ingen aning hur en sån kan rösta. Men om jag får chansa blir det nog en placering på topp 15 i alla fall.

Om tio minuter börjar ett dagen-efter program på SVT1. Det ska jag självklart titta på. I morgon väljs startnumrena till semifinalerna och finalerna. Jag hoppas att Sverige är ett av dem tre länderna som får välja sitt startnummer. Det är lite lustiga regler tycker jag att man får göra så. Den regeln har varit där de senaste två åren och Sverige har inte fått välja sitt startnummer en enda gång. Faktiskt är det bara Danmark av de nordiska länderna som fått göra det.  
Jag vill att Sverige ska starta sent i semifinalen och verkligen i finalen när vi går vidare dit. För jag tror nog att vi går dit. 

Lottningen börjar kl 16.00 och kan följas här 

Lycka till Sverige och La Voix med Malena Ernman!

LA VOIX MED MALENA ERNMAN FÖR SVERIGE ÅR 2009 I EUROVISION SONG CONTEST

Oj oj oj så jämnt det blev. Det var ju väntat att det skulle bli det men så här vet jag ändå inte... och så spännande. Jag är fortfarande lite skakig. Min favorit vann till slut, men faktiskt så ändrade jag mig lite under kvällen. Alcazar var jättebra faktiskt och hade verkligen också förtjänat en seger.

Slutresultatet:

1. Malena Ernman - La Voix 182 poäng
2. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla 171 poäng
3. EMD - Baby Goodbye 145 poäng
4. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory 144 poäng
5. Alcazar - Stay The Night 139 poäng
6. Sarah Dawn Finer - Moving On 87 poäng
7. HEAT - 1000 Miles 82 poäng
8. Agnes - Love Love Love 40 poäng
9. Emilia - You´re My World 28 poäng
10. Sofia - Alla 12 poäng
11. Molly Sandén 2 poäng

Tittarnas röster i finalen:
La Voix - 322657
Snälla Snälla - 318952
Baby Goodbye - 231098
Stay The Night - 199014
Hope And Glory - 182651
1000 Miles - 178283
Moving On - 146300
Så Vill Stjärnorna - 51467
Love Love Love - 49819
You´re My World - 48844
Alla - 19885

Väldigt jämnt även här. 3705 röster skiljde Opera mot Soulballad.

Titta nedan hur jag trodde tittarna skulle rösta. Fan det är ju nästan skrämmande hur många rätt jag hade där! Men jag trodde inte att juryn skulle rösta så som den gjorde, men den är inte lika förutsägbar.


Vad tycker jag om finalen?

Det är jämnt, jag hoppas på operansk seger. Håller ni med? Här är betyg på kvällens startfält:

1. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory

Vad är det för skillnader mellan Hope And Glory och Hero? Det är inte många... Jag märker bara att Charlotte sjunger bättre medan Måns kan dansa vilket Charlotte inte kan. Hope And Glory är faktiskt väldigt bra första gången man hör den, men nu när jag lyssnat på den verkligen fler gånger än en så är den ju tjatig. Det ska jag inte hålla inne. Måns kommer högt, men seger är det väl inte?

Betyg: ****

2. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla

Snälla Snälla växer varenda gång man hör den och jag börjar fatta att den har en liten segerkänsla, men det har nästan alla låtarna i år. En av få grejer som talar emot af Ugglas är startnumret, startnummer två är inget bra. De senaste åren har Sibel, Sonja Aldén och Björn Kjellman haft startnumret. Det har inte gått så bra för dem men af Ugglas kan givetvis ändra på det.

Betyg: ***

3. Agnes - Love Love Love

Jag gillar introt på Agnes låt, speciellt övergången från långsamt tempo till snabbt. Däremot dör låten ut på slutet. Men Agnes utseende, röst och popularitet kan göra att detta går bra ändå. Men det blir inte topp 5.

Betyg: ***

4. HEAT - 1000 Miles

Den här låten har också tjatats ut rätt så mycket. Men med trogna fans ute i Sverige kan HEAT ta höga poäng från tittarna. Men nu är det också en jury som röstar och där kan de väl inte ta lika mycket poäng?

Betyg: ***

5. Emilia - You´re My World

Den första deltävlingen var ju verkligen inget vidare. Då var Emilia min favorit att gå vidare till finalen och hon gjorde ju det också, vilket givetvis var lite förvånande. Men i finalen kommer hon inte högt. En liten chans finns ändå att de som röstade på A Different Kind Of Love för några år sen också röstar på den här. Då kan det blir höga poäng.

Betyg: **

6. Alcazar - Stay The Night

Alcazar har varit med två gånger tidigare, då kom de trea båda gångerna. Jag tror faktiskt att de får samma i år igen, kanske lite sämre. Men låten är fantastisk, bra stämsång och självklart en bra scenshow. Vad finns det att klaga på egentligen? Däremot finns det en låt som är bättre i år.

Betyg: *****

7. Sarah Dawn Finer - Moving On

Nu blir det tredje veckan i rad som Sarah sjunger melodifestival, inte dåligt. Nu känner svenska folket låten väl och jag tror att framför allt jurygrupperna kommer ge väldigt höga poäng till Moving On. Men jag tror ändå om folket ska välja en ballad så blir det af Ugglas, räcker inte seger.

Betyg: ****

8. EMD - Baby Goodbye

EMD riktar ju inte in sig på att få röster från mig. Därför tilltalar därför detta inte alls mig. Det är helt klart sämst i finalen. Framförandet och låten är det jag tänker på då. EMD är proffsiga, men varför detta framförande?

Betyg: **

9. Sofia - Alla

Den här växer ju fler gånger man hör den, men det hjälper inte tittarna som kommer välja att rösta på nåt helt annat ikväll. Framförandet är väldigt mycket Eurovision. Hade passat att representera ett annat land men inte Sverige.

Betyg: ***

10. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna

När Sanna Nielsen inte är med i år kommer Molly Sandén fram istället. Det har inte jag något emot, hon är jätteduktig. Men den här låten, den hamnar i skymundan från de andra två balladerna som kommer locka många fler röster från tittarna. Mollys debut i festivalen blir nog inte som Bert Karlsson tänkt sig, men hon kommer vara med i toppen flera år framöver och till slut kommer hon också att vinna, men det blir som sagt många år framöver.

Betyg: ***

11. Malena Ernman - La Voix

För mig är detta vinnaren. Hon har låten och rösten. Vad kan liksom gå fel? I Eurovision finns däremot redan en opera med, Bulgarien. Men visst är La Voix mycket bättre än den. Malena Ernman kan ju inte sjunga falskt i refrängen. För mig är det så solklart att detta är vinnaren att det inte är sant. Men fattar svenska folket det?

Betyg: *****

Så vill jag att det går ikväll:

1. Malena Ernman - La Voix
2. Alcazar - Stay The Night
3. Sarah Dawn Finer - Moving On
4. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory
5. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
6. Agnes - Love Love Love
7. HEAT - 1000 Miles
8. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna
9. Sofia - Alla
10. Emilia - You´re My World
11. EMD - Baby Goodbye

Men jag tror ju inte att det blir så här. Titta på inlägget nedan för att se hur det egentligen kommer gå. 

FINALDAGS! Hur går det? Jag hoppas jag har rätt svar...

Nu får jag be om ursäkt igen varför jag inte varit mer aktiv när jag väl börjat blogga. Jag har egentligen ingen bra ursäkt, den enda är väl att jag inte fått in bloggen som en vana ännu och det vore roligt om ni kommenterade mina inlägg, om ni kommenterar och tycker att min blogg är bra så vill jag hemskt gärna fortsätta.

I mon är det dags för finalen av Melodifestivalen 2009. Det har aldrig varit så jämnt som det kommer bli imon, tror jag. Här finns liksom något för alla. Vi har disco, soulballader, schlagerballader, jazz, opera, pop, grekisk rock och glamrock. Vad ska man rösta på?
Vad kommer svenska folket rösta på?
Vad kommer de elva jurygrupperna rösta på?
Vad kommer internationella juryn rösta på?
Ja, det är sant det sista jag sa. Internationella juryn är också med och bestämmer i finalen. De har en jury grupp som röstar så i år blir det inte elva utan tolv stycken. 

Ska vi börja med vad Internationella Juryn kommer rösta på? Ja, deras val var ju Alla med Sofia, men de hade också kunnat välja Sarah Dawn Finer och Caroline af Ugglas om inte dem gått vidare till finalen tack vare svenska folket. Enligt ett rykte ska också Molly Sandén fått många röster från internationella juryn, men det kunde vi inte heller se för Molly gick ju direkt till finalen. Jag hoppas också de röstar på Alcazar och Malena Ernman som är mina favoriter för i år. 

Internationella juryn tror jag tycker så här:
1. Sarah Dawn Finer - Moving On
2. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna
3. Sofia - Alla
4. Malena Ernman - La Voix
5. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
6. Alcazar - Stay The Night
7. EMD - Baby Goodbye
8. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory
9. Emilia - You´re My World
10. Agnes - Love Love Love
11. HEAT - 1000 Miles

Ja, jag är självklart inte säker på det jag säger, men jag tror att de kommer rösta något i den stilen.

De svenska jurygrupperna har de senaste åren gett mycket poäng till låtarna som haft startnummer ett, Martin Stenmarck, Andreas Johnson, Charlotte Perrelli etc. Om den teorin fortsätter kommer Måns plocka hem många röster därifrån. Jag tror också att alla balladerna och Malena Ernman kommer plocka hem mycket poäng därifrån. Tyvärr inte Alcazar, juryn var inte speciellt förtjusta i varken Alcastar eller Not A Sinner Nor A Saint, varför skulle de då gilla Stay The Night?

Juryn kommer tycka så här:
1. Sarah Dawn Finer - Moving On
2. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory
3. Malena Ernman - La Voix
4. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
5. Agnes - Love Love Love
6. Alcazar - Stay The Night
7. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna
8. Sofia - Alla
9. Emilia - You´re My World
10. EMD - Baby Goodbye
11. HEAT - 1000 Miles

Svenska folket då? Jo, det visar sig att efter att jurygrupperna har röstat så leder Sarah Dawn Finer. Därför kommer hon att tappa massa tittarröster. Istället kommer EMD som ligger långt efter att plocka hem många tittarröster, men de kommer inte upp till en topp 3 placering. Malena Ernman, Måns Zelmerlöw och af Ugglas kommer nog också plocka många tittarröster.

Tittarna tycker så här:
1. Malena Ernman - La Voix
2. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
3. EMD - Baby Goodbye
4. Alcazar - Stay The Night
5. Sarah Dawn Finer - Moving On
6. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory
7. HEAT - 1000 Miles
8. Agnes - Love Love Love
9. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna
10. Emilia - You´re My World
11. Sofia - Alla

Jag är verkligen inte heller säker när jag bestämmer hur tittarna röstat. Molly hamnar långt ner här, men hon kan lika gärna vara på topp 3. Det beror på hur tittarna röstar. Men ändå, jag tror att tittarna väljer af Ugglas eller Dawn Finer om de ska välja en ballad för Mollys låt är svagare än deras.  

Slutresultatet blir i sådana fall:
1. Malena Ernman - La Voix
2. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
3. Måns Zelmerlöw - Hope And Glory
4. Sarah Dawn Finer - Moving On
5. Alcazar - Stay The Night
6. EMD - Baby Goodbye
7. Agnes - Love Love Love
8. Molly Sandén - Så Vill Stjärnorna
9. HEAT - 1000 Miles
10. Emilia - You´re My World
11. Sofia - Alla

Jag hoppas och tror att Malena Ernman vinner. Men det blir som sagt på håret. Det blir den jämnaste Melodifestivalen på väldigt länge. Vad som helst kan hända. Det kan va så att vi får en segrare som heter Sofia, nä, det tror jag inte. Men det står mellan Malena, af Ugglas, Måns, Sarah och Alcazar. EMD kommer få höga tittarpoäng men juryn gillar den inte.

RSS 2.0