Melodifestivalen 2009 Göteborg, Deltävling 1

Deltävling 1 har redan avgjorts. Här är en resumé om bidragen. Betygen på bidrag görs på en skala mellan 0-5.

1. Tick Tock - Nina Söderquist

Först ut blev Nina som vann dokusåpan West End Star. Inledningslåten är precis som förra året med temat rock. Den här är helt OK tycker jag. Nina sjunger väldigt bra och verserna är bra. Däremot hade en starkare refräng behövts. Den sätter sig inte. Kläderna är verkligen med temat rock men ändå totalt hemska. Kort sammanfattning är att det ändå är en bra inledning på tävlingen och kan ta sig vidare till andra chansen.

Betyg: ***

2. Welcome To My Life - Jonathan Fagerlund

Enligt statistik när det gäller Melodifestivalen och Eurovision Song Contest så är startnummer 2 inget bra. Inget låt har vunnit Melodifestivalen eller ESC med startnummer 2. Jonathans låt är lite plagiat i refrängen av Westlife och han varit också varit med i ett irländskt pojkband. Det låter också som Jimmy Jansson fast på engelska. Verkligen inte min musiksmak. Klart sämst i denna deltävling.

Betyg: -

3. Med Hjärtat Fyllt Av Ljus - Shirley Clamp

Shirley Clamp är den första veteranen för i år. Hon har körat bakom Antique i ESC 2001 och också bakom systrarna Hedlund år 2002. År 2003, 2004 och 2005 tävlade hon solo med låtarna Mr. Memory, Min Kärlek och Att Älska Dig. Årets låt är en Bobby Ljunggren-ballad och påminner väldigt mycket om För Att Du Finns och Visst Finns Mirakel. Den här växer ju fler gånger man hör den. Däremot är den långt ifrån Min Kärlek och Att Älska Dig. Shirley hade röstproblem hela veckan och enligt press lyckades hon bättre i direktsändning. Ändå lät det inget bra.

Betyg: **

4. Jag Tror På Oss - Scotts

Scotts kom tvåa i Dansbandskampen och var storfavorit i deltävling 1. Låten var gjord för Linda Bengtzing men hon visste inte att de skickat in låten och tackade nej till den. Jag Tror På Oss är inget speciellt i sig, är som dansbandens Walking On Sunshine fast dålig. Den stora chansen för Scotts var att de skulle gå vidare tack vare att de är just Scotts.

Betyg: **

5. You´re My World - Emilia

Emilias riktiga comeback är väl detta. Hon hade en megahit 1998 med låten Big Big World. Årets låt låter mycket 60-tal. Verserna är av genren Jazz och refrängen är Motown. Refrängen är helt klart det som lyfter låten för mig eftersom jag tycker inte om Jazz. Emilias lugna röst är perfekt för låten.

Betyg: ***

6. Stay The Night - Alcazar

Alcazar tävlar för tredje gången i Melodifestivalen, de kom 3:a både 2003 (Not A Sinner Nor A Saint) och 2005 (Alcastar). Numera är de endast tre medlemmar, Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund. Även om de förra låtarna de haft med tidigare är väldigt bra så är den här långt före de andra. Låten är i samma stuk som Je T´adore fast mycket coolare. Live gör de den jättebra, sångmässigt nästan perfekt, endast lite falskt när tjejerna sjunger huvudstämman i andra versen. Blandningen av ljud, ljus, koreografi och sång gör att detta är så bra att vi kan skicka den till Moskva!

Betyg: *****

7. Snälla Snälla - Caroline af Ugglas

Detta är hennes andra bidrag i schlagern. Hon tävlade 2007 med låten Tror På Dig men gick inte vidare från sin deltävling. Årets låt är mycket mer det stuk man förknippar henne med. Hon sjunger bra och gör på något sätt att man lyssnar på texten. Hon är mer nedtonad än vad hon brukar vara. Det är det som gör att detta är bra för mig. 

Betyg: ***

8. Disconnect Me - Marie Serneholt

Marie debuterar i Melodifestivalsammanhang som JOKER. Hennes låt är verkligen av Eurovision-modell, det låter som en blandning av Shady Lady och Thank You. Sånginsatsen är långt ifrån den bästa men i en sån här låt är inte sången det viktigaste. Såna här låtar brukar tävla för länder i Östeuropa och vi kommer aldrig skicka en sån här låt till Eurovision. Den blir däremot bättre ju fler gånger man hör den.

Betyg: **      

Vidare till första omgången:

Alcazar - Stay The Night
Emilia - You´re My World
Scotts - Jag Tror På Oss
Nina Söderquist - Tick Tock
Caroline af Ugglas - Snälla Snälla

6. Disconnect Me - Marie Serneholt
7. Welcome To My Life - Jonathan Fagerlund
8. Med Hjärtat Fyllt Av Ljus - Shirley Clamp

Oväntat att varken Marie eller Shirley gick vidare. När Shirley är i form kan hon helt klart komma på topp 5 i finalen.

Duell 1

Scotts - Jag Tror På Oss vs. Alcazar - Stay The Night

Till final: Alcazar - Stay The Night
Till andra chansen: Scotts - Jag Tror På Oss

Duell 2

Emilia - You´re My World vs. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla

Till final: Emilia - You´re My World
Till andra chansen: Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
5. Nina Söderquist - Tick Tock

Internationella juryns val: Caroline af Ugglas - Snälla Snälla

Slutkommentar: Rätt låtar gick vidare till finalen. Däremot tycker jag att Tick Tock kunde gått vidare till andra chansen istället för Scotts, men Scotts har mycket fans ute i Sverige sedan deras deltagande i Dansbandskampen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0